Potraviny
vhodné pri napadnutí vonkajšou škodlivinou chladného typu:
zimnica či odpor k chladu, odpor k vetru, bolesť svalov a
šliach, stuhnutá šija, kýchanie, nedostatočné potenie, mierne
zvýšená teplota (do 38), riedka nádcha či hlieny:
petržlen,
zeler, jarná cibuľka, cibuľa, cesnak, čili, pažítka (cibuľoviny
minimálne tepelne upravujeme aby si zachovali svoj ostrý a
zohrievajúci charakter, pridávame na konci), čerstvý zázvor, hliva, fenikel, liči,
oliva, mandarinka, gaštan, obilniny najmä dlhozrnná biela ryža,
kuracie, morčacie, jahňacie, hovädzie, čerstvý zázvor. Nejesť
nič kyslé a studené, nejesť mliečne produkty!
Potraviny
vhodné pri napadnutí vonkajšou škodlivinou horúceho typu: odpor
k teplu, horúce telo/zvýšená telesná teplota, smäd, chuť
schladiť sa, začervenanie tváre, zápal slizníc, hlien hustejší
žltý/zelený, zapchatý nos, hustá nádcha :
mrkva, zeler stopkový, cvikla, kapusta, špenát,
brokolica, artyčok, redkvička, baklažán, paradajka, tekvica,
uhorka, cuketa,šampiňon, jablko, hruška, mandarinka, figy, hrozno,
melón, nepražené arašídy, obilniny najmä dlhozrnná biela ryža,
strukoviny, kačka, hus, bravčové, králik, olivy, šípky, riasy,
mäta, harmanček. Nejesť nič kyslé a
nadmerne pálivé, mliečne výrobky, vyhýbať sa soli a tiež
príliš studeným potravinám!
Podľa
tepelnej úravy sa mení účinok potraviny: pečením, pražením,
sušením sa potravina stáva viacej teplou a suchou. Varením alebo
dusením si potravina zachováva svoj pôvodný tepelný účinok.
Teplá sa mení na horúcu, neutrálna na teplú, svieža na
neutrálnu a chladná na sviežu.
Potraviny,
ktoré zohrievajú:
Petržlen, zelér (buľva), cibuľoviny, tekvica
(oranžový typ), hliva, hrozno, kokos, gaštan, datle, liči,
lepkavá/guľatá ryža, ovos, kuracie, morčacie, jahňacie, kozie
mlieko, hovädzie, káva, chilli, čierne korenie atď., fenikel,
krevety, hnedý cukor
Potraviny,
ktoré ochladzujú:
Chladné:
riasy, bambusové výhonky,
slivka, grep, banán, melón, kiwi, mungo fazuľa
Svieže:
zelér stopkový, cvikla,
kapusta, špenát, karfiol, brokolica, artyčok, redkvička,
baklažán, paradajka, tekvica (biely typ), uhorka, cuketa, šampiňon,
jablko, hruška, pomaranč, citrón, ananás, jahoda, jačmeň,
pohánka, dlhozrnná ryža, pšeno, králik, čaj, šípky, olivy,
Neutrálne:
všetky ostatné. Menia sa na
teplé po opražení či upečení. Menia sa na chladné pri schladení či zmrazení.