Blog je minimálne aktualizovaný a dopĺňaný. O jeho obsahu môžete so mnou diskutovať cez mail pietrodolejsi@gmail.com

13 July 2013

Strava pri nachldanutí a i.


Potraviny vhodné pri napadnutí vonkajšou škodlivinou chladného typu: zimnica či odpor k chladu, odpor k vetru, bolesť svalov a šliach, stuhnutá šija, kýchanie, nedostatočné potenie, mierne zvýšená teplota (do 38), riedka nádcha či hlieny:
petržlen, zeler, jarná cibuľka, cibuľa, cesnak, čili, pažítka (cibuľoviny minimálne tepelne upravujeme aby si zachovali svoj ostrý a zohrievajúci charakter, pridávame na konci), čerstvý zázvor, hliva, fenikel, liči, oliva, mandarinka, gaštan, obilniny najmä dlhozrnná biela ryža, kuracie, morčacie, jahňacie, hovädzie, čerstvý zázvor. Nejesť nič kyslé a studené, nejesť mliečne produkty!


Potraviny vhodné pri napadnutí vonkajšou škodlivinou horúceho typu: odpor k teplu, horúce telo/zvýšená telesná teplota, smäd, chuť schladiť sa, začervenanie tváre, zápal slizníc, hlien hustejší žltý/zelený, zapchatý nos, hustá nádcha :
mrkva, zeler stopkový, cvikla, kapusta, špenát, brokolica, artyčok, redkvička, baklažán, paradajka, tekvica, uhorka, cuketa,šampiňon, jablko, hruška, mandarinka, figy, hrozno, melón, nepražené arašídy, obilniny najmä dlhozrnná biela ryža, strukoviny, kačka, hus, bravčové, králik, olivy, šípky, riasy, mäta, harmanček. Nejesť nič kyslé a nadmerne pálivé, mliečne výrobky, vyhýbať sa soli a tiež príliš studeným potravinám!

Podľa tepelnej úravy sa mení účinok potraviny: pečením, pražením, sušením sa potravina stáva viacej teplou a suchou. Varením alebo dusením si potravina zachováva svoj pôvodný tepelný účinok. Teplá sa mení na horúcu, neutrálna na teplú, svieža na neutrálnu a chladná na sviežu.


Potraviny, ktoré zohrievajú:
Petržlen, zelér (buľva), cibuľoviny, tekvica (oranžový typ), hliva, hrozno, kokos, gaštan, datle, liči, lepkavá/guľatá ryža, ovos, kuracie, morčacie, jahňacie, kozie mlieko, hovädzie, káva, chilli, čierne korenie atď., fenikel, krevety, hnedý cukor

Potraviny, ktoré ochladzujú:
Chladné: riasy, bambusové výhonky, slivka, grep, banán, melón, kiwi, mungo fazuľa
Svieže: zelér stopkový, cvikla, kapusta, špenát, karfiol, brokolica, artyčok, redkvička, baklažán, paradajka, tekvica (biely typ), uhorka, cuketa, šampiňon, jablko, hruška, pomaranč, citrón, ananás, jahoda, jačmeň, pohánka, dlhozrnná ryža, pšeno, králik, čaj, šípky, olivy,

Neutrálne: všetky ostatné. Menia sa na teplé po opražení či upečení. Menia sa na chladné pri schladení či zmrazení.