Blog je minimálne aktualizovaný a dopĺňaný. O jeho obsahu môžete so mnou diskutovať cez mail pietrodolejsi@gmail.com

14 July 2013

Čo mám jesť?

Keďže nadmerná konzumácia mäsa, mliečnych výrobkov a výrobkov z bielej múky (cestoviny a pečivo) organizmus zanáša toxínmi a "zalepuje" naskytá sa otázka "Čo mám teda jesť?". Odpoveď znie, prevažne varenú zeleninu a obilniny. To znie asi pre mnohých dosť "sucho", keď si predstavia dusenú mrkvu na troche vytopeného masla s ryžou či pohánkou. A znie im to správne, pretože to suché je a ako diétna strava pred detoxikáciou a po detoxikácii to má blahodárny vplyv.

Strava mimo obdobia čistenia však nemusí byť až taká fádna napriektomu, že je to stále zelenina s obilninou a občas nejaké to mäso. Ak by ste nevedeli ako na to, pomôžu vám nasledovné recepty:

Vytopené maslo/Ghee 
 
 - takéto maslo neobsahuje mliečnu bielkovinu ani vodu, len čistý tuk. Je dobre stráviteľné, preto ho používame pri diétach najmä pred a po detoxikácii.
- nahrádzame ním masť a olej

Maslo pomaly rozpustíme, necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky. Spravíme do neho dieru a vylejeme tekutinu (môžeme ju použiť na varenie alebo vypiť). Maslo opäť rozpustíme, necháme ho zohriať na trošku vyššiu teplotu, keď sa začne na povrchu robiť pena, zozbierame ju lyžičkou. Keď sa pena prestane robiť odstavíme z ohňa. Necháme trocha schladiť a nalejeme do sklenenej nádoby ak sú naspodu usadeniny, tieto necháme v hrnci. Skladujeme v chladničke (aj keď takéto maslo dlho vydrží aj mimo chladničky).

Penu spolu s usadeninami (pokiaľ nie sú spálené) môžeme takisto použiť do varenia či pečenia.


Smažená ryža
  • studená uvarená ryža
  • cibuľa
  • zázvor
  • aspoň 2 hrste na prúžky nakrájanej mrkvy
  • aspoň 2 hrste najemno nasekanej kapusty
  • 2 hrste klíčkov (ak máme)
  • 2 hrste najemno nasekanej čínskej kapusty, mangoldu, alebo hociakých zelených listov
  • 1 vajce na osobu (alebo viac, podľa chuti), vajce možno vynechať, nahradiť osmaženou kuracinou, rybou, slaninou...
  • mletý koriander, čierne korenie, a rímsky kmín
  • sójová omáčka
  • med/cukor
  • víno (jedno aké)/ovocný ocot
  • čerstvý sekaný koriander, jarná cibuľka, petržlen... podľa chuti
Na oleji najskôr osmahneme chilli (ak ho chceme použiť) potom pridáme zázvor nakrájaný na malé prúžky s cibuľou tiež na prúžky. Po chvíli mrkvu s kapustou a pridáme sójovú omáčku a lyžicu medu. Osmahneme, ochutnáme či je to dosť mäkké a pridáme víno (po víne to už moc nezmäkne) a smažíme až sa víno vyparí a chutí to dobre. Nakoniec klíčky a zelené listy zamiešame a hneď pridáme ryžu a chvíľu pražíme za stáleho dôkladného premiešavania, môžeme ešte dochutiť sójovou alebo rybou omáčkou, odstavíme. Ak to chceme s vajcom, spravíme si omeletu, ktorú na panvici potrháme na kúsky a zmiešame s ryžou. To isté s mäsom, ktoré môžeme takisto ochutiť sójovou omáčkou a medom. Nakoniec pridáme nasekané bylinky.

Malajské žlté zeleninové curry
  • 2x mrkva
  • 1x malá cuketa
  • 1x baklažán
  • 1x paradajka
  • 1x paprika
  • malá cibuľa
  • 5 x cesnak
  • zázvor veľký ako celý palec aj väčší
  • kurkuma veľká ako malíček (možnou použiť aj 1-2 čajové lyž. práškovej)
  • citrónová tráva, kaffir lemon list (ak nemáme nevadí, ku koncu môžeme pridať nasekanú medovku)
  • čerstvý koriander alebo bazalka alebo nič :-)
  • kokosové mlieko + džús z tropického ovocia/multivitamín
  • mletý rímsky kmín a koriandrové semienka, chilli mleté alebo čerstvé rozdrtené podľa chuti, môže sa vynechať či nahradiť sladkou paprikou 1 ČL
Zeleninu možno použiť akúkoľvek, stačí aj jeden druh pokiaľ nemá výraznú chuť (špargľa, tekvica, baklažán, cuketa, karfiol...). Namiesto zeleniny môžeme použiť rybu, ak je veľká nakrájame ju na podkovičky.
Do kokosového mlieka (ak je husté, zriedime vodou), dáme variť tvrdú zeleninu (paradajku a papriku použijeme až ku koncu), rozmliaždený zázvor, cesnak, kurkumu, cibuľu a citrónovú trávu, kaffir lemon listy, rímsky kmín a koriander mletý. Pridáme soľ a za stáleho miešanie uvedieme k varu, znížime teplotu, po 5min. Pridáme mäkkú zeleninu. Chvíľku povaríme, dochutíme soľou, šťavou z tropického ovocia (mango/ananas/multivitamin) a/alebo citrónovou šťavou, nakoniec pridáme nasekaný čerstvý koriander alebo bazalku či pár lístkov medovky. Podávame s varenou ryžou.

Dal (curry strukovina)
  • strukovina (najlepšie lúpané druhy šošovice a/alebo hrachu) namočená najlepšie deň dopredu
  • zázvor, kurkuma, cesnak 5, cibuľa, mletý koriander a rímsky kmín (za lyžičku)
  • čerstvý koriander (nemusí byť)
  • mrkva
  • paradajka (nemusí byť)
  • zemiak (nemusí byť)
Strukovinu uvaríme s rozmliaždeným zázvorom veľkosti palca a kurkumou veľkosti malíčka (alebo 2 ČL práškovej) a troškou soli a bobkovým listom (možno vynechať) riadne do mäkka. Na oleji osmažíme chilli, cibuľu, neskôr pridáme koriander, rímsky kmín, lyžičku sladkej papriky a cesnak rozmliaždený s lyžičkou soli. Krátko osmahneme a pridáme varenú strukovinu aj s vodou. Pridáme nastrúhanú mrkvu a na drobno pokrájaný zemiak, neskôr nakrájanú paradajku. Dochutíme podľa potreby soľou, vypneme a pridáme nasekaný čerstvý koriander.
Podávame s Chapati, inými chlebovými plackami alebo ryžou.

Chapati
  • celozrnná hladká múka (ak použijeme klíčky tak biela špaldová)
  • pšeničné alebo špaldové klíčky
  • soľ
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice kyslého mlieka/jogurtu/smotany (nemusí byť)
Pšeničné klíčky rozmixujeme s trochou vody. Zmiešame všetko do hromady a vytvoríme pevné cesto. Necháme ho odležať aspoň 20 min. Robíme placky na naolejovanej doske a pečieme ich krátko na rozpalenej panvici bez pridaneho oleja z oboch strán do hneda.

Smažená šošovica
Nelúpanú šošovicu namočíme na 24 hodín alebo ju necháme pár dní naklíčiť. Potom ju opražíme na oleji za stáleho miešania, pridáme soľ alebo sójovú omáčku a nakoniec rozmliaždený cesnak (so zázvorom) ešte chvíľu pražíme a hotovo.
Podávame s chlebovými plackami a jogurtovým dresingom či šalátom s jorgurtom.

Zelerový šalát s jablkami a orieškami
  • kešu (alebo lieskovce vopred namočené vo vode)
  • stonkový zeler
  • jablká
  • 1 strúčik cesnaku
  • tymián
  • jogurt alebo kyslá smotana
  • čerstvý petržlen


Cviklový šalát s Fetou
Cviklu uvaríme v šupke. Potom ošúpeme, nakrájame, pridáme balzamínový ocot, olivový olej, čierne korenie, jeden strúčik cesnaku, soľ. Nakoniec navrch rozdrobíme syr feta.

Hummus
Na jednu porciu pre 3-4 osoby:
  • 100g suchého cíceru (dáme deň vopred namočiť)
  • olivový olej
  • cesnak
  • paradajky
  • citrón
  • sezamová pasta Tahini alebo sezamové semienka
Cícer uvaríme v čistej vode s trochou soli riadne do mäkka. Ak nemáme sezamovú pastu, ani sezam, nevadí. Sezamovú pastu zo sezamu si pripravíme tak že dôkladne rozmixujeme sezamové semienka alebo rozmliaždime v mažiari na pastu. Cícer dôkladne rozmixujeme s 4 lyžicami olivového oleja 4 lyžicami vývarovej vody, sezamovou pastou, jedným strúčikom cesnaku, citrónovou šťavou a jednou paradajkou. Dochutíme soľou čiernym korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou, pridáme rímsky kmín a mletý koriander. Najemno nakrájame paradajky a zamiešame. Podávame len tyčinkami čerstvej mrkvy alebo inej zeleniny či s chlebom alebo plackami.

Guacamole
  • avokádo
  • paradajky
  • cibuľa
  • cesnak
  • limeta
  • čierne korenie
  • olivový olej
Avokádo rozmačkáme lyžičkou, pridáme jeden strúčik cesnaku rozmliaždený so soľou. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, paradajky, olivový olej, limetovú šťavu a čierne korenie. Podávame s plackami.

(Špargľa) Zmes so zázvorovo cesnakovým základom
Je jedno, či použijeme zeleninu, krevety, kuracie mäso, toto je základný postup použiteľný na čokoľvek.
  • Zázvor
  • cesnak
  • citrón/ víno
  • špargľa (alebo niečo iné)
Zázvor s cesnakom rozmliaždime s trochou soli a medu/cukru. Do horúceho oleja/masla hodíme najskôr špargľu/mäso po chvíli koreninovú zmes. Chvíľu osmahneme, podlejeme vínom alebo vodou (ak vodou, neskôr dochutíme citrónom) a dochutíme soľou a medom.