Blog je minimálne aktualizovaný a dopĺňaný. O jeho obsahu môžete so mnou diskutovať cez mail pietrodolejsi@gmail.com

30 August 2014

Si chorý?

Mnoho ľudí trpí rôznymi zdravotnými problémami od bolestí hlavy cez alergie, častú únavu, tráviace problémy, cievne problémy a vysoký krvný tlak až po získané autoimunitné ochorenia a liečby týchto problémov, či už dopovanie sa liekmi, výživovými doplnkami alebo iné alternatívy pomáhajú len dočasne alebo len čiastočne.


Základom týchto nemocí je otrava organizmu a neschopnosť prijímať živiny. Preto liečba od koreňa často začína detoxikáciou hrubého čreva a pečene.


Prvá otázka ktorú si treba zodpovedať, je: "Čo jem?", a teda "Čo ma živí? - Živí ma vôbec niečo, či len pomaly postupne otravuje?" a potom ešte "Jem v kľude so sústredením na jedlo?" (alebo po stojačky, ponáhľajúc sa do práce, pri hádke s rodinou, čítajúc noviny, pozerajúc televízor...)


Tou druhou hneď nasledujúcou je: "Koľko toho zjem? Jem pravidelne? Ako často jem? Kedy jem?"


Pri prvej otázke sa mnohí pozastavia nad tým čo je vlastne zdravé a čo nie? Toxíny sú všadeprítomné (chemické hnojivá a pesticídy v zelenine a ovocí, antibiotiká a rastové hormóny v mäse, mlieku a vajciach, vzduch...), ale s tým si moc nelámeme hlavu, pretože stres produkuje ďalšie toxíny :-). Samozrejme, podľa možností, sa snažíme aby, bola naša strava prírodne vypestovaná. Predovšetkým sa sústredíme na tie škodliviny, ktorým sa vynúť dá.


To jest všetkým polotovarom, konzervám (hliník), pripraveným nápojom, sladkostiam..., ktoré majú v zložení okrem základných surovín aditíva, stabilizátory, farbivá, konzervanty... Tie nechceme papať, lebo nás zabíjajú - sú to látky, ktoré sa bežne v prírode nevyskytujú (a ak hej, tak v biologicky aktívnej forme, napríklad kyselina citrónová z citróna je zdravá, ale prášková potravinárska pripravovaná prevažne z plesňových kultúr ani náhodou).


Takisto nechceme papať stužené rastlinné tuky, často v zložení potravín pomenované len rastlinný tuk. Nestužený rastlinný tuk neexistuje, pokiaľ sa nejedná o kokosový tuk alebo kakaové maslo, pretože tieto sú v izbovej teplote nášho pásma tuhé. Pokiaľ si stále pochutnávate na Rame, či podobných lahôdkach, používate na pečenie Palmarín, Ceru či iné stužené tuky tak to v rámci lásky k sebe prestaňte robiť. Stužené tuky vznikajú hydrogenáciou rastlinných olejov. Výsledok reakcie je látka, ktorú v prírode nenájdete a vaše telo sa takisto diví, čo ňou chcete povedať.


Ďalší stupeň, podľa ktorého posudzujeme "zdravú" stravu je koľko zeleniny či už surovej alebo varenej naša strava obsahuje. Koľko konzumujeme mäsa, mliečnych výrobkov, bielej múky - tieto potraviny zanášajú a zalepujú organizmus.
"Ideálna strava" by mala byť ľahká, aby ste sa po nej necítili unavení, ale posilnení.


Pravidelná detoxikácia by mala byť v našej spoločnosti tak prirodzenou ako ranná sprcha. Očistí a prebudí telo do nového dňa. 

Upozornenie: 
Očista je častokrát nevhodná pre ľudí chudých, bledých, unavených... pre ľudí, ktorí sú v očividnom nedostatku. Pre takýchto odporúčam podporiť energiu a výživu orgánov napríklad pomocou ajurvédy či čínskej medicíny najlepšie spojením vhodného stravovania, fytoterapie, akupunktúry a QiGongu.

Ak máte pochybnosti ako presne postupovať pri znovunadobúdaní zdravia vyhľadajte terapeuta holistickej medicíny (čínskej, ajurvédy...) vo svojom okolí.