Mnoho ľudí trpí rôznymi
zdravotnými problémami od bolestí hlavy cez alergie, častú
únavu, tráviace problémy, cievne problémy a vysoký krvný tlak
až po získané autoimunitné ochorenia a liečby týchto
problémov, či už dopovanie sa liekmi, výživovými doplnkami
alebo iné alternatívy pomáhajú len dočasne alebo len čiastočne.
Základom týchto nemocí
je otrava organizmu a neschopnosť prijímať živiny. Preto liečba
od koreňa často začína detoxikáciou hrubého čreva a pečene.
Prvá otázka ktorú si
treba zodpovedať, je: "Čo jem?", a teda "Čo
ma živí? - Živí ma vôbec niečo, či len pomaly postupne
otravuje?" a potom ešte "Jem v kľude so sústredením na jedlo?" (alebo po stojačky, ponáhľajúc sa do práce, pri hádke s rodinou, čítajúc noviny, pozerajúc televízor...)
Tou druhou hneď
nasledujúcou je: "Koľko toho zjem? Jem pravidelne? Ako
často jem? Kedy jem?"
Pri prvej otázke sa mnohí
pozastavia nad tým čo je vlastne zdravé a čo nie? Toxíny
sú všadeprítomné (chemické hnojivá a pesticídy v zelenine a
ovocí, antibiotiká a rastové hormóny v mäse, mlieku a vajciach,
vzduch...), ale s tým si moc nelámeme hlavu, pretože stres
produkuje ďalšie toxíny :-). Samozrejme, podľa možností, sa snažíme
aby, bola naša strava prírodne vypestovaná. Predovšetkým sa
sústredíme na tie škodliviny, ktorým sa vynúť dá.
To jest všetkým
polotovarom, konzervám (hliník), pripraveným nápojom,
sladkostiam..., ktoré majú v zložení okrem základných surovín
aditíva, stabilizátory, farbivá, konzervanty... Tie nechceme
papať, lebo nás zabíjajú - sú to látky, ktoré sa bežne v
prírode nevyskytujú (a ak hej, tak v biologicky aktívnej forme,
napríklad kyselina citrónová z citróna je zdravá, ale prášková
potravinárska pripravovaná prevažne z plesňových kultúr ani
náhodou).
Takisto nechceme papať
stužené rastlinné tuky, často v zložení potravín
pomenované len rastlinný tuk. Nestužený rastlinný tuk
neexistuje, pokiaľ sa nejedná o kokosový tuk alebo kakaové maslo,
pretože tieto sú v izbovej teplote nášho pásma tuhé. Pokiaľ si
stále pochutnávate na Rame, či podobných lahôdkach, používate
na pečenie Palmarín, Ceru či iné stužené tuky tak to v rámci
lásky k sebe prestaňte robiť. Stužené tuky vznikajú
hydrogenáciou rastlinných olejov. Výsledok reakcie je látka,
ktorú v prírode nenájdete a vaše telo sa takisto diví, čo ňou
chcete povedať.
Ďalší stupeň, podľa
ktorého posudzujeme "zdravú" stravu je koľko zeleniny či
už surovej alebo varenej naša strava obsahuje. Koľko
konzumujeme mäsa, mliečnych výrobkov, bielej múky - tieto
potraviny zanášajú a zalepujú organizmus.
"Ideálna strava"
by mala byť ľahká, aby ste sa po nej necítili unavení, ale
posilnení.
Pravidelná detoxikácia by
mala byť v našej spoločnosti tak prirodzenou ako ranná sprcha.
Očistí a prebudí telo do nového dňa.
Upozornenie:
Očista je častokrát nevhodná pre ľudí chudých, bledých, unavených... pre ľudí, ktorí sú v očividnom nedostatku. Pre takýchto odporúčam podporiť energiu a výživu orgánov napríklad pomocou ajurvédy či čínskej medicíny najlepšie spojením vhodného stravovania, fytoterapie, akupunktúry a QiGongu.
Ak máte pochybnosti ako presne postupovať pri znovunadobúdaní zdravia vyhľadajte terapeuta holistickej medicíny (čínskej, ajurvédy...) vo svojom okolí.
Upozornenie:
Očista je častokrát nevhodná pre ľudí chudých, bledých, unavených... pre ľudí, ktorí sú v očividnom nedostatku. Pre takýchto odporúčam podporiť energiu a výživu orgánov napríklad pomocou ajurvédy či čínskej medicíny najlepšie spojením vhodného stravovania, fytoterapie, akupunktúry a QiGongu.
Ak máte pochybnosti ako presne postupovať pri znovunadobúdaní zdravia vyhľadajte terapeuta holistickej medicíny (čínskej, ajurvédy...) vo svojom okolí.